• Genel Diş Hekimliği • Çene Cerrahisi • Estetik Diş Hekimliği• Endodonti Uygulamaları• Ortodonti Uygulamaları• Pedodonti Uygulamaları
 

Web Sitemiz yayın hayatına başlamıştır.

Sitemizden on-line randevu alabilirsiniz...

 
 
 
Site Tasarım
SELİN GRAFİK - BAFRA
Pedodonti Uygulamaları (Çocuk Diş Hekimliği Uygulamaları)
 

Pedodonti Nedir?

0 yaş ile 14 yaş arası çocukların süt dişleri ile daimi dişlerinin sağlıklı gelişimini ve korunmasını sağlayan diş hekimliği bölümüdür.

Bir ömür boyu bizimle birlikte yaşlanacak dişlerimizin sağlığını korumak çocuk yaşlarda kazanılacak alışkanlıklara bağlıdır. Çocuklarımıza diş sağlığının önemini vurgulamak, ileri yaşlarda dişlerinde çıkabilecek problemleri tespit edip yerinde ve zamanında müdahale edip tedbir almak, dişlerde meydana gelebilecek deformasyonları gidermek uzmanlık işidir. Hasan Bayrakcı ağız ve diş sağlığı polikliniği Genel Diş Hekimliğinin yanında Çouklarımıza yönelik koruyucu diş hekimliğini de yerine getirmektedir. Çocuklarınızın ağız ve diş sağlığını, bu konuda uzman doktorlarımıza gönül rahatlığı ile emanet edebilirsiniz.

Pedodonti'nin Kapsamı

Gerçekleşen problemlerin giderilmesine yönelik tedaviler:

  • Diş çürüğü tedavisi,

  • Diş çekimi,

  • Dişlerde travma sonucu meydana gelen kırıkların tedavisi,

  • Kanal tedavisi,

  • Fazla madde kaybı olan süt dişlerinin kuron kaplamaları

  • Dişlerde oluşan renklenmelerin temizlenmesi

Koruyucu Diş Hekimliği uygulamaları

  • Ağız hijyen eğitimi

  • İlk muayenede bireye özgü çürük risk faktörlerinin saptanması ve eliminasyon yolları hakkında ebeveynlere bilgi verilmesi

  • Sağlıklı beslenme alışkanlığının diş sağlığına etkisi hakkında bilgilendirme

  • Fluorid uygulamaları

  • Pit ve fissür örtücü uygulamaları

  • Yer tutucu uygulamaları

Pit ve Fissür Örtücü Uygulamaları

Dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girinti ve çıkıntılara pit ve fissür adı verilir. Bu anatomik oluşumlar dar, ince ve derin yapılarından dolayı çoğunlukla diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerdir. Etkili temizlenememelerinden dolayı bakterilerin de etkisi ile dişlerin bu bölgelerinde kolaylıkla çürük başlar. Pit ve fissür örtücüler, akıcı kıvamda dolgu malzemeleri olup bu bölgeleri kapatırlar ve dolayısı ile dişler çürükten korunmuş olur.

Yer tutucu Uygulamaları

Erken kaybedilmiş olan süt dişlerinin yerlerini korumak amacıyla ile uygulanan sabit ya da hareketli apareylere “yer tutucu” denilmektedir. Süt dişlerinde herhangi bir nedenden dolayı kayıp meydana gelir ise; 6 hafta içinde diğer dişler bu boşluğa doğru kaymaya ve çekilmiş olan süt dişlerinin yerini kaplamaya başlarlar. Bu durum altta sürecek olan daimi dişin ideal yerinden sürmesine engel olur. Bu durum dişlerde çarpıklığa ve erken yaşta ortodontik problemlere sebep olabilmektedir. Yer tutucular plastik yada metalden kişiye özel olarak yapılır. Erken kaybedilen süt dişi sayısına ve bölgesine göre hareketli ya da sabit olarak yapılabilmektedir.

Fluorid Uygulamaları

Fluorid dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Fluorid diş macunlarının içinde bulunduğu gibi bazı besin maddelerinde de bulunur. Fakat çocuklar çoğu zaman dişlerini fırçalamayı ihmal ettiklerinden dişlerinin çürüğe karşı direnç kazanabilmeleri için yeterli fluorid almamış olurlar. Bu durumun önüne geçebilmek için “yüzeyel fluorid” uygulamaları yapılmaktadır. Profesyonel “yüzeyel fluorid” tatbiki sadece diş hekimleri tarafından uygulanılabilen bir yöntemidir.

Yüzeyel fluorid uygulaması özellikle dişleri çürümeye meyilli çocuklarda uygulanır. Bu sayede yeterli miktarda fluorid dişler üzerine depolanır ve dişlerin yapısı güçlendirilerek çürüğe karşı dirençli olur. Yüzeyel fluorid uygulamasının 6 ayda bir yapılması etkiliğini arttırmaktadır

Çocuklarınızın Diş Sağlığı İçin Öneriler

Çocuklar diş macunu ile 2-3 yaşları civarında tanıştırınız. Bu yaşlardan önce çocukların dişleri su ve diş fırçası kullanarak temizleyiniz. Diş macunu kullanılmaya başlandığı zaman özellikle çocuklar için üretilenler tercih edilmeli ve küçük bir bezelye tanesi kadar kullanılmalıdır. Çocukların dişleri fırçalanırken, diş macununu tükürmeye teşvik edilmeli, yutmasına izin vermeyiniz.

Çocuklarınızın; meyve, sebze, ekmek, kahvaltı gevreği, süt ve süt ürünleri, et, balık ve yumurta içeren dengeli beslenme alışkanlığı edindiğinden emin olun. Şeker ve nişastalı besinlerin tüketimini sınırlamak çocuklarınızın dişlerini çürükten korumanıza yardımcı olacaktır.

Parmak veya emzik emme, biberon kullanma gibi alışkanlıklar özellikle uzun süre devam edilirse probleme sebep olur. Çoğu zaman çocuklar bu tip alışkanlıklarını kendi kendilerine bırakırlar. Bazen de parmak emme alışkanlığı daimi dişlerin sürmesine dek sürdürülebilir. O zaman pedodontist tarafından alışkanlık kırıcı aparey önerilir.

Bebekler 12 aydan itibaren artık pedodontiste görülmeye başlanmalıdır. Bebeğinizin belirgin herhangi bir şikayeti olmasa bile, bu dönemde bir pedodontiste muayene olarak -gerekiyorsa- hem flor uygulatabilir hem de diş sağlığı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bebekler asla biberon ile uyutulmamalıdır. Emzik kullanımına bir yaş civarında son verilmelidir.

Diş hekimi ile erken ve henüz sorun yokken tanışmalı. Altı aylık rutin kontroller büyük sorunların oluşmasını önler. Yüksek çürük riski olan ve karışık dişlenme dönemindeki çocuklar (6-12 yaş) diş hekimi gerek görürse üç ayda bir kontrol edilmelidir.

Sürekli dişlerin çıkmasıyla birlikte fissür örtücü (fissür sealant) ve fluorid uygulamaları gibi çürüğe karşı koruyucu tedavilere başlanmalıdır.

Çocuğunuzun diş sağlığı konusunda bilmek istediğiniz her şey için
Hasan Bayrakcı Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni arayınız.

Tel: (0362) 532 04 44 - 543 29 47

 

Anasayfa | Kliniğimiz | Hekimlerimiz | Hizmetlerimiz | Hakkımızda | Bize Ulaşın