• Genel Diş Hekimliği • Çene Cerrahisi • Estetik Diş Hekimliği• Endodonti Uygulamaları• Ortodonti Uygulamaları• Pedodonti Uygulamaları
 

Web Sitemiz yayın hayatına başlamıştır.

Sitemizden on-line randevu alabilirsiniz...

 
 
 
Site Tasarım
SELİN GRAFİK - BAFRA
Sık Sorulan Sorular

İmplant

Diş implantı yerleştirirken ağrı oluşur mu?
Diş implantları hasta ağzına local anestezi yapılarak hastanın çene kemiğine yerleştirilirler. Bu sebeple operasyon esnasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Operasyon sonrasında bir ya da iki gün hekiminiz tarafından önerilen basit ağrı kesici ilaçlar alınabilir.

Diş implantı her vaka da uygulanabilir mi?
Hasta ağzında İster tek diş, isterse birden fazla diş eksikliği olsun diş implantı yerleştirilebilecek miktarda kemik varsa, her vaka için diş implantı uygulanabilir.

Diş implantının yerleştirilmesi ne kadar zaman alıyor?
Diş implantının yerleştirilmesi süresi hastanın durumuna, ihtiyaçlarına ve yapılacak olan işlere bağlı olarak değişebilir. Bir tek diş implantı operasyonu ortalama yarım saat  sürebilir.

Kimlere diş implantı uygulanamaz?
Kontrol altında olmayan şeker hastalarına, kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalara, uzun yıllar kortizon almış ve hala almaya devam eden hastalara diş implantı uygulanamaz. Önceden çok büyük miktarlarda kemik kaybı söz konusu olan kişilerde de diş implantı uygulanamazdı. Günümüzde KEMİK GREFTLER le çene kemiği diş implantına uygun bir duruma getirilerek diş implantı uygulanabiliyor.

Diş İmplantlarının yerleştirilmesi için uygulanan tedavi aşamaları nelerdir?
Diş implantı tedavisi iki aşamadan oluşur. Cerrahi ve üst yapı aşamasıdır. Diş implantları cerrahi ile yerleştirildikten sonra ortalama olarak 2 ila 6 ay beklenir. Bu bekleme süresine “osteointegrasyon” denir. Bu sürede diş implantı çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşır. Bu süre geçtikten sonra da ikinci aşama üst yapım aşaması da ortalama olarak bir haftalık bir sürede tamamlanır.

Diş İmplantlarının bakımı için nelere dikkat edilmeli?
İlk olarak tıpkı doğal dişlerdeki gibi ağız içi hijyenine önem verilmelidir. Ağız içi hijyenine önem verilmediği takdirde tıpkı doğal dişler gibi diş implantları da kaybedilebilir. Diş implantlarını ve dişetlerine dişetlerinde şişlik, kızarıklık ve kanama olmaması için titiz bir firçalama yapılmalıdır. Aksi takdirde kemikte erime olur ve diş implantı kaybedilir. Diğer önemli husus ta sigaradır. Özellikle diş implantı operasyonundan sonra operasyon bölgesinin iyileşmesi için sigara kullanılmamalıdır.

Diş implantları yerleştirildikten hemen sonra diş protezleri takılabilir mi?
Diş implantlarının kemik ile tam birleşmesini sağlamak için iyileşme dönemi olan 2 ila 6 ay boyunca diş implantının üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Bu sebeple iyileşme süreci sonrası diş hekiminiz ile diş implantınıza göre yapılacak olan protez diş belirlenir ve uygulamaya geçilir.

Diş Beyazlatma

Beyazlatma ne kadar süre etkisini korur?
Farklı diş beyazlatma yöntemleriyle beyazlatılan dişler bir kaç yıl beyaz kalır. Fakat bu süre kişiden kişiye değişir. Yeme-içme alışkanlıkları, sigara kullanımı ve fırçalama alışkanlığı dişlerin beyaz kalma süresini etkiler.

Dişlerimin maksimum beyazlaması ne kadar sürer?
Beyazlatma işlem seansları 15’er dakikalık 3 kürden oluşur. Genellikle tek seans sonucunda diş renginde belirgin bir açılma oluşur. İstenilen renge ulaşılana kadar seanslara devam edilebilir.

Beyazlatma güvenli midir yoksa dişlere zarar verir mi?
Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatma uygulamalarının dişlerinizin sağlığına herhangi bir zararı yoktur.

Beyazlatma işlemi nedir?
Diş hekimi kontrolünde, dişlere sürülen beyazlatıcı jel ve bu jelin aktivasyonunu sağlayan ışık uygulamasıyla dişlerin renginin birkaç ton açılması işlemidir.

Dişlerde İstenmeyen Lekeler Neden Oluşur?
Dişlerdeki istenmeyen lekeler bazı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, sigara kullanımı ve düzenli diş fırçalamama nedeniyle oluşabilir. Bu lekeler genellikle dişlerin yüzeylerinde oluşur. Az rastlanmakla birlikte, dişlerin oluşumu sırasında kullanılan bazı ilaçların da dişlerin yapısında leke oluşumuna sebep olduğu biliniyor.

Diş Taşı Temizliği Dişlere Zarar Verir mi?
Hayır. Diş taşı temizliği diş ve diş eti sağlığı açısından yapılması gerekli bir tedavidir. Diş taşı temizliğinde kullanılan cihaz ultrasonik bir cihaz olup, titreşim yaparak temizlediği için diş yüzeyinde herhangi bir çizilme ve bozulmaya yol açmaz. Diş taşı temizliği, diş taşı oluşan ağızlarda 6 ayda bir yapılması gerekir. Eğer çok sık diş taşı oluşmuyorsa hekiminizin önerdiği aralıklarla diş taşı temizliği yapılmalıdır.

Beyazlatma işlemi herkese uygulanabilirmi ?
Hemen herkese beyazlatma tedavisi uygulanabilir.Ancak hamile ya da emziren anneler ile çocuklarda yeterli araştırmalar olmadığından kliniğimizde bu hastalara beyazlatma tedavisi uygulanmamaktadır. Yaklasik %10 luk bir hasta grubunda başarı elde edilemeyebilir. Bu nedenle beyazlatma hizmeti veren bir diş hekiminin fikrini sormak faydalı olacaktır.

Beyazlatma işlemi nedir ve nasıl yapılır ?
Beyazlatma, dişlerin yapısında bulunan ( yani içine sinmiş ) renklenmeleri ortadan kaldırma işlemidir. Bunun, klinikte hekim tarafından yapılan ve dişlerin yüzeylerine yapışan bakteri plakları ve diş taşı temizliği ile karıştırılmaması gerekir. Zaten beyazlatmanın başarılı olabilmesi için öncelikle hekim tarafından diştaşı temizliği yapılmalıdır. Dişlerin tüm yüzeylerinin temizliğinden sonra, ağızdan alınan ölçülere göre ( kişiye özel olarak ) laboratuvarda saydam plastik bir taşıyıcı kalıp ( plak ) hazırlanır. İyi üretilmiş bir plakta diş beyazlatma jeli için özel yerler ayrılmıştır.Beyazlatmada kullanılan "Carbamide perokside içeren özel ilaçlardır.Set halinde şırıngalarda sunulur ve taşıyıcı kalıpta hazırlanmış olan bu özel yerlere sıkılarak ağıza uygulanır.Günde ortalama 6-8 saat ( tercihen uykuda ) takılır. Dişlerinizde daha önce yapılmış olan dolgular ve kaplamalar bu sekilde beyazlatılamazlar, renkleri aynı kalır...

Çocuk Dişleri

Çocuğuma dişlerini günde kaç kez fırçalatmalıyım?
Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazanılacaktır

Çocuklarda hangi diş macunu, ne kadar kullanılmalıdır?
Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Diş macunu kullanımına üç yaşından sonra başlanmalıdır. Ancak reklamlarda gördüğünüz gibi 3-5cm. değil, bir leblebi kadar macun fırçalama için yeterli olacaktır.  Diş macunu kullanımına başlandığı dönemde, florürlü diş macunlarından herhangi biri tercih edilebilir.Önemli olan çocuğun seçilen macunun tadını sevip istek duymasıdır.  Fırçalama işleminde macundan çok, etkili bir fırçalama işleminin önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Çocuklar için nasıl bir diş fırçası seçilmeli?
Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Sert fırçalar dişleri aşındıracağı için kullanımı uygun değildir. Eskimiş bir süpürgeyle süpürme işlemi nasıl yapılamazsa, eski bir fırçayla da dişler fırçalanamaz. Fırça kılları aşınınır aşınmaz (Ortalama 6 ay) mutlaka değiştirilmelidir.

Çocuklara diş fırçalama ne zaman başlamalıdır?
Bebek 6-8 aylıkken, ( yani ilk dişler ağızda göründüğünde ) temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri (en azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek yerinde olur.
Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra ( ortalama 2,5- 3 yaşında ) başlanması uygundur.
Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalamadan sonra Anne-Babanın kontrolü iyi olur.
Okul çağındaki çocuklarda Ağız Bakımı bölümünde anlatıldığı gibi ; fırçalanması önerilir.

Diş Çekimi

20 yaş Dişlerini Çektirmek Zorunda mıyız?
2o yaş dişleri ağrı yapıyorsa, yan dişleri sıkıştırıyorsa, düzgün bir şekilde çıkamıyorsa çekilmesi gerekir. Normal pozisyonda gelen ve herhangi bir baskı uygulamayan dişlerin çekilmesine gerek yoktur.

Diş Çekimi Sonrası Neler Yapılmamalıdır?
* En az 3 saat (özellikle çay,çorba gibi çok sıcak olan) yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı.
* Sıcak banyo yapılmamalı,Sıcak havada, Güneş altında kalınmamalı,
* Sigara içilmemeli , Alkol alınmamalı,
* Dudaklarda uyuşukluk varsa geçene kadar ısırarak kontrol yapılmamalı,
* Temizliğinden emin olunmayan gıdalar ağıza alınmamalıdır.
Diş çekimi yarası 1-2 hafta içinde kapanır.Bu süre içinde ağız temizliğine daha da özen gösterilmesi ( oluşabilecek enfeksiyonlardan korunabilmek için ) tavsiye olunur.

Diş Çekimi Sonrası Neler Olur. Neler Yapılmalıdır?
* Ortalama 3 saat sonra, uyuşukluk hissi geçer.( Kişisel ve yapısal özelliklere, ilaç tipine göre bazen 1 , bazen de 4 - 5 saat sürebilir.)
* Çekim yerine konan pamuk tampon,15 dakika dişler sıkılarak bastırılmalıdır, çekim yarasının ilk andaki kanaması bu tamponlama ile durdurulmaktadır.
* Pamuk tamponun sık sık değiştirilmesi pıhtılaşmayı geciktireceğinden tavsiye edilmez.
* Tampon atıldıktan sonra ( kişiye ve yara yerine göre ) pıhtılaşma başlayana kadar sızıntı şeklinde bir kanama olur.
* Uyuşukluk geçtikten sonra hafif bir ağrı olabilir.Bu durumda( Aspirin dışında ! ) ağrı kesici bir ilaç kullanılabilir.

Hamilelikte Diş Sağlığı

Hamilelik sırasında yapılmaması gereken işlemler var mıdır?
Genellikle acil olmayan işlemler de hamilelik sürecinde yapılabilir. Ancak herhangi bir diş tedavisi için en uygun zaman 4. ve 6. aylar arasıdır. Şiddetli ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi hamileliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Anestezi ve ilaç verilmesini gerektiren durumlarda jinekolog ile irtibat kurulmalıdır. Ertelenebilecek işlemler doğumdan sonraya bırakılmalıdır.

Hamilelik döneminde diş röntgeni zararlı mıdır?
Bu dönemde tedavi için çok gerekli ise ağız içinden 1-2 film alınabilir.Her ne kadar dişhekimliğinde çekilen röntgenlerde verilen radyasyon miktarı çok az ve karın bölgesine çok yakın değilse de gelişmekte olan bebeğin ışın almasını önlemek için mutlaka kurşun önlük kullanılması gerekir.Yine de ilk üç ay film çekilmesinden kaçınmak gerekir.

Dişler hamilelik sırasında daha çabuk mu çürür?
Daha öncede de belirtildiği gibi "hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekildiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği" inancı kesinlikle doğru değildir.

Bebeğin diş sağlığı için alınması gereken önlemler var mıdır?
Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Diş sağlığı için protein,A vitamini (et, süt, yumurta, sarı sebze ve meyveler) C vitamini (narenciye, domates, çilek), D vitamini (et, süt, yumurta, balık) ve kalsiyum (süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler)'dan zengin gıdaların yeterince alınması gerekir. Bunun yanısıra bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığının yanısıra genel vücut gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilecektir. Bebeğin diş sağlığı konusunda bilgili olmak, çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasında ilk basamaktır. Bebeğin diş bakımı ve beslenmesi ile ilgili bilgi edininiz.

"Hamileyken antibiyotik kullandım" bebeğimin dişleri etkilenir mi?
Bu dönemde bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini belirtmiştik. Ancak kullanılan her antibiyotiğin bebeğin dişlerinde lekelenmelere neden olduğu kanısı yanlıştır. Dişlerde renklenmelere neden olan antibiyotik grubu "tetrasiklinler" dir. Bunun dışındaki antibiyotiklerin renklenme yaptığı kanıtlanmamıştır.

Diş Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız için
Hasan Bayrakcı Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni arayın.

Tel: (0362) 532 04 44 - 543 29 47

 

Anasayfa | Kliniğimiz | Hekimlerimiz | Hizmetlerimiz | Hakkımızda | Bize Ulaşın